A civilizációs betegségek, mint az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák igen szoros összefüggésben állnak az egészségtelen étrenddel és életmóddal.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a krónikus, nem fertőző betegségek, köztük például a daganatos megbetegedések és a cukorbetegség, az összes halálozás közel hetven százalékáért felelősek világszerte. Ezek kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető az étrend és az életmód megváltoztatásával.
Ha szeretnénk valóban egészségesen táplálkozni, de nincs időnk a napi és heti menü összeállítására, érdemes megnézni az Egészségpajzs ételkiszállító cég étlapját, mert garantáltan ínycsiklandó és egészséges ételeket rendelhetünk.
Az egészséges táplálkozás alapelvei
Az egészséges étrend nem a lemondásról szól, hanem a kiegyensúlyozott élelmiszer-választásról és a mértéktartásról. Nagyon fontos a változatosság, amelyben minden élelmiszercsoport helyet kaphat, észszerű mennyiségben.
A zöldségek és a gyümölcsök a táplálkozásunk alapját kell, hogy képezzék. Ajánlott, hogy a napi étkezések felét tegyék ki ezek az élelmiszerek. A gabonafélék esetében válasszuk a teljes kiőrlésű gabonaféléket, amelyek rostban gazdagok. A tej és a tejtermékek lehetőség szerint naponta szerepeljenek az étrendünkben, lehetőleg alacsony zsírtartalmú változatban.
A húsok, halak és a tojás a fehérje- és vasbevitel fontos forrásai, így feltétlenül helyük van a heti menüben. Az olajos magvak és a hidegen sajtolt olajok pedig kiváló és a szervezetünk számára hasznos zsírsavakat tartalmaznak.
Napi mintaétrend
Az alábbiakban mutatunk egy minta étrendet, amelyhez hasonlóképpen érdemes összeállítani a menüt, ha figyelni szeretnénk szervezetünk egészségére.
- Reggeli: Kapros juhtúrókrém graham kenyérrel és zöldpaprikával, mellé egy pohár tej. Ez a kombináció rostban és fehérjében gazdag, miközben alacsony zsiradéktartalmú.
- Tízórai: Egy közepes méretű körte és egy maréknyi mandula. A gyümölcs vitaminforrás, míg a mandula egészséges zsiradékokat biztosít.
- Ebéd: Brokkolikrémleves paradicsommal sült csirkemellel, burgonyapürével és lila káposzta salátával. Egy ilyen ebéd elegendő fehérjét és rostot biztosít, miközben visszafogott zsírtartalmú.
- Uzsonna: Petrezselymes joghurt zsenge zöldségekkel (karalábé, sárgarépa) és félbarna kenyérrel. Ez ilyen formában uzsonnára kiváló ropogtatnivaló, amely segít kordában tartani az éhségünket.
- Vacsora: Tonhalkrémes korpás kifli 100%-os narancslével. A vacsora könnyű, de tápanyagokban gazdag befejezése legyen a napunknak.
Rendelési tipp
Ha nem szeretnénk a menü összeállításával bajlódni, érdemes megrendelni a napi menüt olyan ételkiszállító cégtől, akik minőségi alapanyagokkal dolgoznak, gondosan készítik el a finomságokat és gyorsan, megbízhatóan szállítanak. Az ételrendelők figyelmébe ajánlanánk az Egészségpajzs oldalát, ahol a menü online elérhető és a rendelés leadásának folyamata is igazán egyszerű.