Június közepén nyílt a népkonyha Kiskunhalason, a Május 1. téren, a Malac Csárdában biztosít helyet a gyulai székhelyű Gordiusz Szolgáltató Intézmény. Az étteremben minden 18 év feletti embernek naponta egyszer meleg ételt adnak. Mindennap több száz adag ennivalót készítenek, a költségeket pályázati, kormányzati és egyéb támogatásokból fedezik.
Az étterem belső udvarán minden hétköznap 11 órától működik az ingyenes ételosztás. Ugyan az előírások szerint csak a 18 év felettiek vehetik igénybe a térítésmentes szolgáltatást, de sem az életkort, sem a rászorultságot alátámasztó igazolást nem kérik senkitől. Nyitás után percek alatt megtelik a csárda belső udvara, idősek és fiatalabbak állnak sorba ételhordóval az egy tál meleg ételért.
– Nem szégyen a szegénység – jegyezte meg a sorban ácsorgó egyik idős asszony, aki elmondta, hogy így csak hétvégén kell főznie, hét közben mindennap ellátogat a Május 1. téri népkonyhára. – Nagyon kevés a nyugdíjam, nehezen lehet beosztani, hogy a hó végére is maradjon belőle. Ezért járok ide ebédért, egyedül élek, így jut belőle vacsorára is – magyarázta a néni, aki biciklivel tekert be a konyhától mintegy két kilométerre lévő Gubodi úti tanyájáról. Elárulta azt is, hogy nagyon ízletesek az itt készült ételek, most is pörkölt volt tésztával a menü.
– Nemcsak a nyugdíjunk kevés, de sajnos az egészségünkkel is sok a baj. Ahogy azzal midenki tisztában van, nem olcsók a gyógyszerek, ezért ételre már nem jut annyi pénz – sorolta egy másik nyugdíjas férfi, aki szintén mindennap eljön az egy tál meleg ételért. Mint mondta, az utcájukból mások is ide járnak, van, hogy egy családból többen is sorba állnak az ételhordóval.
A népkonyha működtetése engedélyhez kötött szociális szolgáltatás, a gyulai Gordiusz Intézményhez tartozik. Bács-Kiskun megyében egyelőre csak Kiskunhalason vehető igénybe, de úgy tervezik, hogy másutt is nyitnak újabb népkonyhákat – mondta el lapunk érdeklődésére Szokolyai Zsolt intézményvezető. A szervezet munkatársa szerint a népkonyha nem csupán szociális szolgáltatás, sok ember számára ez az egyetlen lehetőség arra, hogy tartalmas meleg ételhez jusson. Adományokból és állami pályázati forrásokból valósul meg. Az előírások szerint azért csak 18 éven felüliek vehetik igénybe a szolgáltatást, mert a korhatár jogszabályban meghatározott, a fiatalabbak jelentős része ugyanis valamilyen formában részt vesz a gyermekétkeztetésben. Az ételeket az intézményükkel szerződésben álló konyhák készítik, ahonnan saját munkatársaik szállítják ki, vagy osztják szét.
Régi ellátási forma
A népkonyha egy régi ellátási forma Magyarországon, a korábbiakhoz képest valamennyit módosult a tartalma, hisz más volt a világháború és a kommunizmus alatt, mint manapság. Mostanság alapvetően szociális törvény által szabályozott szociális ellátásról van szó, amely elsősorban a hajléktalanellátáshoz kötődik. A népkonyha azoknak szól, akik más étkezési ellátásban nem részesülnek. Az emelkedő támogatásoknak köszönhetően egyre több helyen működik népkonyha. Elsősorban kisnyugdíjasok, munkanélküliek és hátrányos helyzetűek vehetik igénybe az ingyenes vagy kedvezményes, napi egyszeri meleg ételt.
baon.hu, Pozsgai Ákos