Ahhoz, hogy a szervezet megfelelően működjön, esszenciális aminosavakra is szüksége van, amelyek közé a lizin is tartozik. Milyen hatásai vannak a lizinnek az emberi szervezetre? Hogyan kell megfelelően használni? Milyen problémák megoldásában segíthet? Eláruljuk ebben a cikkben.
A lizin az esszenciális aminosavak közé tartozik, vagyis a szervezet nem tudja önmagában előállítani – táplálékkal kell felvenni. Fontos a normális növekedéshez, az izomtömeg építéséhez és a karnitin termeléshez – ez a test legtöbb sejtjében megtalálható szubsztancia, és részt vesz a zsírok gyorsabb égetésében, valamint hasznosítható energiává történő átalakulásában. Felfedezése 1889-ig nyúlik vissza, amikor is Ferdinand Drechsel német biokémikus sikeresen izolálta a tehéntej-kazeinből. 1902-ben sikerült először mesterségesen szintetizálni, aminek köszönhetően kémiai szerkezete részletesebben is leírhatóvá vált. Melyek a lizin által nyújtott legfontosabb előnyök az emberi egészség szempontjából?
Ha az ember immunitása legyengült, az egészsége sokkal nagyobb veszélybe kerül. Az egyik olyan tényező, amely meghatározza az immunrendszer aktuális állapotát, a fehérvérsejtek (leukociták) száma. Különösen az idősebbeknél fordul elő, hogy a számuk alacsonyabb. A jelenlegi tudományos ismeretek arra utalnak, hogy a megfelelő lizin szuplementáció cinkkel kombinálva serkenteni tudja az immunrendszert, és a leukociták számát a normál tartományon belül tarthatja. Egy senior populáció körében végzett tanulmány keretében 500 milligramm lizint és 20 milligramm cinket adtak naponta az egyik csoportnak 2 hónapon keresztül, míg a másik csoport placebót kapott. A lizint és cinket fogyasztó csoportban szignifikánsan magasabb volt a fehérvérsejt szám, mint a kontrollcsoportban [1]. A tanulmány rámutatott arra is, hogy a cink szuplementációnak csak a lizinnel együtt van értelme, mivel csak együttes fogyasztásuk vezet a vér cinkszintjének növekedéséhez.
Kölcsönös kapcsolat a lizin és a szorongás között? Igen, számos tanulmány ezt felvázolta, mégpedig úgy az állatokon, mint az embereken. Míg a patkányoknál a lizin fogyasztása a stressz által kiváltott spontán bélmozgás csökkenéséhez volt köthető [2], az emberek esetében a kortizol stresszhormon vérszintjének csökkenését eredményezte, mégpedig úgy rövidtávon [3], mint hosszútávon [4]. És ha ez még kevés lenne, tudományos körökben elotthonosodott az az ismeret is, hogy a lizin fokozza a kalcium felszívódását a belekben és csökkenti a vizelettel történő kiválasztását [5]. Ezt az állítást is számos tanulmány támasztja alá, például amit egy csontsűrűség csökkenésben szenvedő populáción végeztek, akiknél a megfelelő mennyiségű kalcium még sokkal fontosabb [6].
A lizin további előnyei:
- támogatja a kollagéntermelést[7]
- részt vesz a fehérjék előállításában
- hozzájárul a vércukorszint csökkentéséhez [8]
- támogatja a vérnyomás fiziológiai értékeinek fenntartását [9]
A lizin legfontosabb forrásai közé tartoznak:
- hús:csirke, marha, bárány
- tengergyümölcsei:kagyló, garnélarák, osztriga
- halak:lazac, tonhal
- tej és tejtermékek:joghurtok, sajtok
- zöldségek:burgonya, paprika, póréhagyma
- gyümölcsök:avokádó, körte, aszalt szilva
- hüvelyesek:szójabab, bab, borsó
- diófélék és magvak:makadám, sütőtök, kesudió
A lizin további nagyszerű forrásai némely táplálékkiegészítők. A kínálat széleskörű, mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet. Az ajánlott napi adag 500 – 1000 milligramm lizin naponta [10].
Eredeti cikk és Források: https://www.namaximum.hu/mi-a-lizin-es-milyen-hatassal-van-az-egeszsegre/