Az utóbbi években egyre többen odafigyelnek arra, mi kerül az asztalra. Növekszik a sertéstartók száma is, így a házi disznóvágást követően sok magyar háztartásban készül füstölt kolbász, füstölt hús. De mi a titka az igazán finom füstöltáruknak?
A titok nyitja a tökéletes füstölés, amit nagyon nem mindegy, hogy milyen módon és milyen fával végzünk. Az ArthurMarket webshop füstöléstechnika kategóriájában található termékek kiválóan alkalmasak házi füstöléshez.
Mire figyeljünk füstöléskor?
A húsok füstölése a vidéki konyha igazi művészete. Ahhoz, hogy jó minőségű legyen a füstölt árunk, nagyon fontos odafigyelni arra, hogy milyen fával füstölünk. Ha a fa minősége nem megfelelő, akkor a hús íze kellemetlenné válik, színe megváltozik, és gyakorlatilag ehetetlen lesz.
Az ArthurMarket webáruházban kapható bükkfa apríték garantálja a legjobb minőséget. Finomra darált apríték, természetes bükkfából, amely nem nyomja el a húsok ízét, hanem kellemes, füstös ízt ad nekik, ezzel gazdagítva a hús ízvilágát. A bükkfával füstölt termékek sokkal tovább eltarthatóak és tárolhatóak, miközben megőrzik frissességüket és aromájukat.
Szintén a webshopban találunk füstölőbotot is, amelynek feladata a folyamat megkönnyítése. Segítségével könnyen felakaszthatjuk a füstölni kívánt húst, szalonnát vagy éppen kolbászt a füstölőkamrába, így a füst egyenletesen fogja átjárni azokat.
Precízen alakítsuk ki a füstölőkamrát is! A tapasztalt böllérek jól tudják, hogy a megfelelő füstölőkamra elengedhetetlen a jó eredményhez. A füstölőkamrát fából vagy téglából készíthetjük, legalább 2 méter magassággal és megfelelő füstelvezetéssel, emellett pedig szellőztethetőnek kell lennie.
Miért szokták a kolbászt és a húst füstölni?
A füstölés elsődleges célja a tartósítás. Hagyománya évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza, amikor még gondot okozott a húsok tárolásának kérdése, hiszen nem volt hűtő és fagyasztó. A füstölési folyamat során a füst segít a baktériumok és gombák elszaporodásának meggátolásában, így a füstölt hús sokkal tovább eltartható.
Az ízesítés sem utolsó szempont, hiszen a füst különleges ízt ad a húsoknak, szalonnának vagy éppen a kolbásznak. A füstölés a termék színét is segít megőrizni, így hosszú tárolást követően sem színeződik el a hús, mert a füstölési folyamat során a kémiai reakciók hozzájárulnak a hús szép pirosas-barnás árnyalatának megőrzéséhez.
Ezek mellett a folyamat a húst szárítja is, ami sűrűbb, keményebb állagot eredményez. Ez különösen fontos a szalámik és kolbászok esetében, ahol a megfelelő állag elérése igen fontos.
Tökéletes alapanyagok kiválasztása
Amint láthatjuk, a füstöléshez egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat használunk. Az ArthurMarket webshop kifejezetten böllérek számára forgalmaz kiváló minőségű termékeket. Ha házilag füstölt termékeket szeretnénk készíteni, feltétlenül érdemes ellátogatni az oldalukra, és alaposan átböngészni a kínálatukat.