Van az a pillanat, amikor a torta már elkészült, a krém is sima, a díszítések is a helyükön vannak… és mégis hiányzik belőle valami varázs. Egy utolsó simítás. Egy kis extra csillogás. Na, itt jön képbe az ehető selyempor, ami épp annyira látványos, mint amilyen könnyű használni – és teljesen megváltoztatja a végeredményt.
A selyempor hasonló, mint az ételfesték, ételszínezék – csak extrémebb! Nem új találmány, de az utóbbi években kezdett igazán népszerű lenni a hobbicukrászok körében is. Miért? Mert látványos, egyszerűen alkalmazható, és nem kell hozzá semmilyen extra felszerelés – csak egy ecset, egy kis kreativitás, meg persze némi selyempor.
De mi is az az ehető selyempor?
Ez egy finomszemcsés, étkezésre alkalmas por, amit elsősorban desszertek, torták, pralinék, bonbonok és díszítések színezésére és csillogóvá tételére használnak. A neve nem véletlen – a fényes, selymes hatás valóban olyan, mintha valami kis égi mágiát szórnál a süteményedre.
A por színe lehet gyöngyházfényű, arany, ezüst, rózsaarany vagy színes, és ezekből egy-egy árnyalat már önmagában is gyönyörűen mutat, de akár kombinálhatod is őket a még izgalmasabb végeredményért. Mikor vesd be? Bármikor, ha egy kis extra csillogásra vágysz. A leggyakoribb alkalmak:
- Ünnepi torták (szülinap, esküvő, évforduló)
- Karácsonyi, húsvéti sütemények
- Muffinok, cupcake-ek díszítése
- Pralinék, bonbonok “luxi” hatásának fokozása
- Macaronok színezése (a héjon, vékony rétegben alkalmazva)
- Mézeskalács minták kiemelése
De őszintén? Néha még egy sima csokis keksz is jobb kedvre derít, ha aranyban csillog a teteje.
Hogyan használd?
Nem kell nagy cukrásztudomány hozzá – pár mozdulat az egész. Az ehető selyemport kétféleképpen használhatod:
- Szárazon ecsetelve – ha például fondant, marcipán vagy csokoládé felületét szeretnéd „porcukrosan csillogóvá” tenni. Egyszerűen csak belemártod az ecsetet a porba, és átsimítod vele a felületet.
- Nedves technikával – ha szeretnél „festeni” vele. Ehhez keverj össze egy kevés selyemport alkohollal (pl. citrompálinka, vodka vagy alkoholos aroma), és használd úgy, mint egy akvarellt.
A nedves technika különösen szép díszítésekhez, például virágminták, feliratok, élek kihangsúlyozásához – és mindezt egy ehető festékkel teszed, ami tényleg úgy néz ki, mintha egy dizájnműhelyben készült volna.
Ha már színek…
Ha tetszik a selyempor világa, akkor biztos, hogy az ételfesték is a kedvenced lesz. Hiszen a színek nemcsak a díszítéshez, hanem az egész sütés hangulatához hozzájárulnak. Egy színes piskóta, egy pasztellhab vagy egy vibráló díszítés – ezek teszik igazán személyessé, különlegessé az alkotásaidat.
A Süss Velem Webáruházban ráadásul nemcsak minőségi ételfestékek közül válogathatsz, hanem olyan ehető selyemporokat is találsz, amik bármely süti koronájává válhatnak. Próbáld ki, játssz a színekkel és fényekkel – mert a sütés sokszor tényleg olyan, mint a festés… csak sokkal finomabb a végeredmény!