Itt, Magyarországon hajlamosak vagyunk azt hinni, ha egy dologra angol kifejezést használunk, magyar szavunk pedig nem is igazán van rá, akkor az bizonyára valami újkeletű lesz.
Ennek ékes ellenpéldája a catering, amire ugyan szavunk lenne (tömegélelmezés), de az szinte teljesen más kontextusban használatos. Pedig ez a szolgáltatás már több száz éves múltra tekint vissza, napjainkban pedig egyre szélesebb réteghez ér el. Ezt mutatjuk be a következő cikkben.
A catering a történelemben
A catering első említése az 1700-as évekbe nyúlik vissza. Ekkor történt ugyanis az a jeles esemény, amikor William Howe tábornok távozott a pozíciójából. A brit katona az amerikai függetlenségi háború alatt kamatoztatta vezetői képességeit, majd a leszerelése alkalmából hatalmas partit rendeztek.
Ha egy nagyszabású parti szervezését kell megoldanod, és keresed a tökéletes partnert a catering kivitelezésére, akkor az Ordit.hu oldalán biztosan megtalálod erre az ideális jelöltet.
Akkoriban ez hatalmas logisztikai feladat volt a gépesítés hiánya és az ételek eltarthatósága miatt. Viszont szerencsére ma már nem szükséges egy egész palotára való személyzetet felbérelni az ilyen rendezvények kivitelezéséhez. Legyen szó akár egy nyugdíjas búcsúztatásról, egy céges családi napról, vagy csak egy irodai bekészítésről, a legtöbb esetben egy catering cég néhány alkalmazottal meg tud oldani minden ételekkel kapcsolatos feladatot.
Milyen előnyei vannak manapság a cateringnek?
A vállalati rendezvények szervezése nem mindig hálás feladat. Aki megkapja ezt, nem feltétlenül akar mindennel egyidőben foglalkozni. Egyes feladatokat jobb kiszervezni, hogy azokra a részekre is jusson elegendő idő, amik okvetlenül több figyelmet igényelnek.
A cateringszolgáltatók segítenek levenni az ételekkel kapcsolatos terhet a szervező válláról. A tapasztalataiknak köszönhetően pedig az ételek mennyisége is biztosan a rendezvény méreteinek megfelelően fog alakulni.
Az is roppant kellemetlen lehet, ha túl hamar elfogy a rendelt étel, de az még talán ennél is rosszabb, ha túlzásba esünk a rendeléssel, és rengeteg ételmaradék keletkezik. Egyrészről ez a pazarlás a környezetet is terheli, másrészről pedig kidobott pénz a vállalat részéről. Ez viszont egy hozzáértő cateringcég felbérlésével kiküszöbölhető, de legalábbis a minimumra csökkenthető.
A rendezvényeken túl
A catering nemcsak a rendezvények keretein belül tud jó szolgálatot tenni a vállalatoknak, hanem akár az irodai mindennapok során is.
A bekészítésekkel meglephetitek a munkatársakat, hogy sokkal aktívabban vegyenek részt a cég életében, de akár közös ebédrendelést is tudtok leadni. És természetesen nem csupán a jelenlévő alkalmazottak számára, hanem azoknak is, akik home office-ból erősítik a csapatot. Az efféle apró figyelmességek pedig mindig meghálálják magukat.