Manapság a táplálékkiegészítők gyártóinak kínálatában megtalálható az E-vitamin, általában kapszula vagy étrend-kiegészítő cseppek formájában, azonban az egyes típusok között komoly különbségek lehetnek.
Az egyes készítmények nemcsak összetételben, de hatásmechanizmusban is különbözhetnek egymástól, így mielőtt táplálékkiegészítőt választanál, alaposan tanulmányozd az összetevőket, hogy a legjobb formulára tehess szert! Gondoskodj a szervezeted tápanyagellátásáról, hívd segítségül a prémium minőségű BodySelect vitaminokat és ásványi anyagokat!
Ebben a cikkben körüljárjuk, hogy miben különbözhetnek az egyes termékek, és valójában miért nevezhetjük inkább E-vitaminoknak az E-vitamint?
Vitaminokra szükségünk van
Az emberi szervezetnek a 3 makrotápanyag, a zsírok, a szénhidrátok és fehérjék mellett további tápanyagokra is szüksége van az egészséges működéshez. A vitaminok rendkívül fontosak, ugyanis forrásul szolgálnak a növekedéshez, a regenerációhoz és a szervezet ellenálló képességének megőrzéséhez.
Alapvetően táplálékokból tudjuk biztosítani ezeket a szerves anyagokat, azonban fokozott terhelés, diéta, egyoldalú vagy hiányos táplálkozás mellett vagy bizonyos betegségek miatt felborulhat az egyensúly. De ma már a talajok kimerülése miatt is kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak az élelmiszerek. Azonban mivel ezek a szerves vegyületek létfontosságúak, pótlásukról gondoskodni kell. Erre szolgálnak a vitaminokat tartalmazó étrend-kiegészítők.
Mire szolgál az E-vitamin?
A zsírban oldódó vitaminok táborát erősítő E-vitamin antioxidáns hatással bír, vagyis védi a szervezetet, a sejtek sejthártyáit a szabadgyökök károsító hatásaitól. Azonban más lipofil vitaminokkal ellentétben csak rövid ideig raktározódik, ezért rendszeresen pótolni kell. Felszívódását segíti a C-vitamin és a szelén, az E-vitamin jelenléte pedig az A-vitamin hasznosulásához elengedhetetlen.
Az E-vitamin forrásai a növényi olajok, a gabonacsírák, a mogyoró, a mandula, az édesburgonya, illetve az állati eredetű táplálékok közül a húsok, a máj és a tojás.
Melyik a legjobb E-vitamin?
A hagyományos E-vitaminok szintetikus kőolajszármazékot tartalmazhatnak, ezzel szemben a korszerű készítmények természetes E-vitamint vagy ami még kedvezőbb, E-vitaminokat tartalmaznak. A természetes E-vitamin ugyanis 8 komponensű, 4, vagyis Ⲁ- ?-, ɣ -és δ-tokoferol, továbbá 4 tokotrienol molekulát tartalmaznak. A legtöbb étrend-kiegészítőben alfa-tokoferolt találunk, de már léteznek az E-vitamin valamennyi összetevőjét tartalmazó termékek is.
Az E-vitaminnak biológiai hatása nincs, hiánya nem okoz tüneteket, mégis hasznos lehet a pótlása, ehhez válaszd a természetes komponenseket tartalmazó készítményeket!