Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a közel-keleti konyha ízvilága, különösen a hummusz kerül egyre több család asztalára. Minek köszönheti sikerét, és hogyan támogathatja a fogyasztása egészségünket?
A hummusz jótékony hatásai
Először is érdemes tudni, hogy a hummusz egy közel-keleti, krémes állagú táplálék, ami csicseriborsóból, tahiniből (szezámpaszta), fokhagymából és citromléből készül. A hummusbar a közel-keleti konyha ízvilágát hozza el nekünk fővárosszerte franchise éttermeiben, vagy akár az ebédlőasztalunkra is kiszállítja, ha azt kérjük. Leginkább mártogatósként fogyasztjuk, friss és ropogós, csíkokra vágott zöldségekhez, de húsok mellé is kiváló kísérő.
A hummusz alacsony glikémiás indexű összetevőkből áll, ez azt jelenti, hogy lassan szívódik fel a szervezetben, így nem tolja fel hirtelen a vércukor szintjét. Így a jóllakottságérzetünk is tovább tart, nem éhezünk meg hamar, a diétánkba is jól beilleszthető. Egyes kutatások szerint a szívünknek is jót tesz, hiszen a csicseriborsó minimális sótartalmú növény, kiváló rostforrás, kedvez a koleszterinszintnek, azaz csökkenti azt.
A fokhagyma fogyasztásával allicin kerül a szervezetbe, ami a fokhagyma zúzásakor vagy vágásakor szabadul fel. Ennek hatására megnő a vérben az antioxidánsok mennyisége, melyek képesek lesznek hatástalanítani a káros szabad gyököket. Hasonlóan működik a szezámmag is – szintén antioxidáns, a szívizmot is erősíti, a benne található kalcium és foszfor a csontokra fejti ki jótékony hatását. Magnéziumtartalma pedig nyugtatja az idegrendszert.
Hogyan fogyasszuk a hummuszt?
A klasszikus mártogatóson túl akár szendvicsbe is kenhetjük. Ráérős reggelizések lehetőségekor fogyaszthatjuk pirítós mellé – nagyon jól kihangsúlyozza az ízeket, ha grillezett paradicsom- és paprikaszeletekkel színesítjük. Egyéb zöldségek hozzáadásával egészen új ízvilágot kaphatunk: céklával frissíthetjük nyári ételként, sütőtökkel pedig lágyíthatjuk az ízeket a hideg őszi-téli estéken.
A közel-keleti konyha fűszerei is igazán jellegzetesek, a hummuszunkat is megbolondíthatjuk némelyikkel. A curryvel készült változat sokunk előtt már nem ismeretlen. A pikáns ízesítésű massza pedig a pirospaprikaportól vagy a chilitől lesz olyan lángoló és piros színű. A római kömény (mértékkel) szintén nagyon jellegzetes, ugyanakkor igazi harmonikus ízt ad az alapszósznak.
Finomat egészségesen
Láthatjuk, hogy valóban nem túlzás az a sok pozitív információ, amit a hummuszról olvasunk, hallunk. Figyelembe véve a statisztikai adatokat, már ami az egészséges testtömeget illeti, bizony van mire figyelnünk.
A legfrissebb kutatási eredmények szerint hazánkban a gyermekek 26%-a elhízott vagy túlsúlyos, a felnőtteknél ez a mutató közel 60%! A WHO szerint a világban több mint egymilliárd fölött jár az elhízottnak tekinthetők száma.
Amennyiben nyitottak vagyunk a közel-keleti konyha gasztronómiájára, és azt is fontosnak tartjuk, hogy ne csak finomat, hanem egészségeset is együnk, akkor kezdjük a humusszal!