Kevés italért rajonganak olyan elkötelezetten, mint a kávéért. Ráadásul szinte egyetlen olyan más ital sem létezik, amit ennyiféle módon el tudnak készíteni. Gyakorlatilag minden nemzetnek megvan a saját kávékészítési hagyománya. Az alábbiakban ezekből hoztunk egy kis ízelítőt.
Az európai módi
A mi kávéfőzési szokásaink leginkább az olaszok hagyományaihoz állnak a legközelebb. Olaszországban erős eszpresszót isznak, főleg tej nélkül. Ez viszont gyakran nem is hiányzik, hiszen az itáliai hagyomány nem ismeri a minőségtelen kávét. Kávéi minőségiek, nem savasak és hasonlóan kotyogós vagy darálós kávégép segítségével főzik le a feketét. Ezzel ellentétben a franciák hagyományosan már valamivel hígabb kávét isznak. A jól ismert french press kávé kifejezés nem csak amolyan barista elszólás. Az ilyen módon készített kávé leginkább a kakaó készítéséhez hasonlatos. A darált kávét forró vízben oldják, majd szűrővel leszorítva öntik ki az immár zaccmentes kávét. Ausztriában megint csak más a módi. Az eszpresszóhoz némi víz és cukor vagy méz jár, aminek a tetejére tejszínhabot tesznek. Hazánkban szintén az eszpresszó az egyik legnépszerűbb kávéforma. Jellemzően kotyogóson főzik hagyományosan, és minimális tejszínnel vagy tejjel kínálják. A skandináv országokban változatos az elkészítés. Arrafelé főleg világosabbra pörkölik a kávét, ami miatt megmarad azok gyümölcsös zamata. A főzési eljárás szintén más, de többféle lehet. A híres svéd tojásos kávé például a darált kávé és a tojás összekeverését jelenti, amit így lefőzve egy lágyabb, keserű anyagoktól mentes feketét kapnak. Ráadásul a zaccot is egyszerűbb összeszedni a tojás által.
Különleges hagyományok a világ minden tájáról
Afrikában az etióp kávét több órán keresztül főzik fűszerekkel együtt. Egyébként errefelé a fűszeres kávé egyáltalán nem ritka, sőt még sósan is isszák. Amerikában pedig még a filmeken keresztül is mindenki jól ismeri, milyen a jellegzetes kávé – vízzel hígított, szinte teaszerű. A török kávét pedig sokaknak be sem kell mutatni. A hagyományos török kávékat homokon forralják és kardamommal, fahéjjal ízesítik. Ha pedig szeretnénk mi is kipróbálni valamelyiket, jó hírünk van: szerencsére egy minőségi kávékat kínáló kávé webáruházban mindegyikhez találhatunk megfelelő típust.
A fotó forrása: YKTR / Shutterstock.com