A technológia fejlődésével lecsökkentek még a legnagyobb távolságok is. Így ha egyszer már jártunk Japánban, és a távol-keleti konyha ízeire vágyunk azóta is, nem jelenthet gondot, hogy az otthonunkban is elkészítsünk egy-egy gasztrofogást.
Ebben nemcsak a boltokban elérhető minőségi alapanyagok segíthetnek, hanem például az Axil gránit mosogató csapteleppel kategória bizonyos típusaira akasztott gőzölők is. Cikkünkből kiderül, hogy hogyan. De előtte még tegyünk egy kis kalandozást a japánok kulináris ínyencségei között!
Az alapanyagok és az elkészítésük
Általánosságban elmondhatjuk, hogy a tradicionális japán konyhára a teljes mértékben friss alapanyagok jellemzőek. Ezek közül is a zöldségek, illetve a halak, valamint a Koreából átvett szójaszósz és tengeri alga. Úgy készítik el őket, hogy meg is maradjon a frissességük, így őrizve meg az ízüket, zamatukat és vitamintartalmukat.
Egy-egy fogás során nagyon ügyelnek arra, hogy a tápérték mellett a külcsín is tökéletes legyen. Vagyis a megjelenése az ételeknek kulcsfontosságú. Az is egy alapvető jellegzetesség, hogy pálcikával fogyasztják el az étkeket.
A saláták jellegzetességei
A japán saláták közül legautentikusabb, amit mindenképp érdemes kipróbálni: az avokádó- és algasaláta, a szezámmaggal ízesített verziók, valamint a pácolt gyömbér, a Gari. Ezek a sushik mellett igazi ínyencségként hatnak. A nyers halakhoz pedig fertőtlenítő hatásuk miatt is passzolnak. Ha például SCHOCK Prepstation D-150 mosogatónk van, a saláták elkészítése gyerekjáték, mert tökéletesen át tudunk bennük öblíteni minden alapanyagot.
Levesek az étkezések végén?
Míg nálunk a leves az első fogások egyike, addig a japánok sokszor az étkezés végére teszik. De az is előfordulhat, hogy az elején és lezárásként is fogyasztják. Egyik legnépszerűbb a mizo leves, ami halalaplé és mizo-paszta kombinációja.
Alapfogás: sushi
Amikor a japán konyháról beszélünk, elsőként a sushi jut eszünkbe. Ez rizsből és sashimiből, vagyis nyers halból (például lazac, tonhal, tigrisrák, lepényhal, hering) készül többféle verzióban.
- A nigiri sushi egy téglalap formájú rizsre helyezett hal és némi wasabi kombinációja.
- A maki sushi esetében algalapba van tekerve a rizs és a sashimi.
- Fordított maki az umaki sushi, ahol a sashimit az algalap veszi körül először és utána a rizs.
- Az inari verzió pedig tulajdonképpen algatölcsérbe töltött sushi.
Az elkészítés minden esetben igényel némi hozzáértést, de ha a fentiekben említett mosogatótálca a segítségünkre van, akkor az ergonomikus kialakítású, szélére akasztott gőzölővel megkönnyíthetjük a munkánkat.
Vágódeszkák, kosarak és Gastronorm tartályok teszik igazán multifunkcionálissá a mosogatót. Amellett, hogy friss ételeknél nagy segítséget jelentenek, rendérzetet is teremtenek, sőt, még a helykihasználást is maximalizálják.