A konyhában rengeteg hasznos gép segíti a mindennapjainkat, konyhai darálók, robotgépek, őrlők, aprítók. Sokan tudat alatt is használjuk őket, bele se gondolunk, hogy mi lenne nélkülük. Pedig, ha alaposan végiggondoljuk, akkor hamar rájövünk, hogy elengedhetetlen részei a konyháknak. Ha valamiért a te konyhádból még mindig hiányoznak ezek az eszközök, akkor elmondjuk miért érdemes ezen változtatni!
Friss, zamatos végeredmény
Egyre több élelmiszert és lényegében bármilyen fűszert beszerzhetünk konyhakészen, nem kell aprítással, darálással, őrléssel bajlódni, még minek tegyük? A konyhai darálók segítségével elérhetjük, hogy a végeredmény a legízletesebb, legfrissebb legyen.
A borstól kezdve az összes fűszren át egészen a húsig rengeteg számít, hogy mikor kezdjük el a feldolgozást. Minél kisebb darabokról beszélünk – ami tipikusan a darálás célja – annál nagyobb felületen éri levegő az élelmiszert és annál többet veszít az ízéből. A húsok esetében ráadásul lehetőség nyílik már a darálás közben fűszerezni, ami szintén rengeteg emel a végeredmény minőségén.
Máskülönben elérhetetlen gasztronómiai szegmensek
A konyhai darálók lehetővé teszik, hogy új, izgalmas gasztronómiai elemeket emeljünk be a hétköznapokba, hiszen sokszor az elkészítés elengedhetetlen elemei ezek az eszközök. Ide tartoznak a különböző krémlevesek, vagy a keleti konyha egyre népszerűbb eleme, a hummusz. Sokak számára ez utóbbi egy teljesen egzotikus, elérhetetlennek gondolt étel, holott egy késes daráló vagy turmix segítségével gyerekjáték az elkészítése.
Vannak olyan ételek is, amelyek teljes mértékben elkészíthetők robotgépek nélkül is, de rengeteg időt igényelnek. A különböző tészták keverése, dagasztása elvégezhető kézzel is, viszont rendkívül fárasztó és időigényes feladat. De például a tojásfehérje felverését is ide sorolhatjuk. Persze, eleink ezt is elvégezték kézzel, de a mai technológia ezt már feleslegessé tette.
Egészség és környezetvédelem
Amellett, hogy a különböző fűszerek, alapanyagok megőrzik frissességüket, úgy a tápanyagértékük is magasabb. Így nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetjük, de a testünket is, hiszen a jótékony hatások is nagyobb mértékben jelentkeznek.
Szintén nem elhanyagolható, hogy minél több munkafolyamatot végzünk el magunk, annál jobbat teszünk a környezettel is. Az előre darált, reszelt, aprított élelmiszerek több munkát, így több energiát, embert igényelnek, emellett pedig a csomagoláson is spórolhatunk, ami szintén üdvös a környezet szempontjából.
Költséghatékonyság
Hosszú távon a konyhai darálók használatával pénzt is takaríthatunk meg. Az intenzív ízek azt is jelentik, hogy elég kevesebbet felhasználni az adott hozzávalóból például fűszerek esetén, így ezekre kevesebbet költünk.
Ezáltal lehetőségünk nyílik olcsóbb alapanyagok vásárlására, illetve elő tudjuk állítani saját magunknak a különböző keverékeket. A kevesebb előrecsomagolt feldolgozott élelmiszer beszerzése, kevesebb kiadást jelent. Mindez a már korábban is említett környezetvédelmi szempontból is rendkívül hasznos.
Kísérletezés és kreativitás
Az egyik legfontosabb érv, hogy új ételek, italok, ízek felfedezésével a konyhai darálók lehetőséget teremtenek a kreativitás kibontakozására és a kísérletezésre. Egészségügyi szempontból is fontos a változatos étkezés, de azt is elkerülhetjük, hogy unalmassá váljon ez a tevékenység. A mindennapi közérzetünkön is sokat javít, ha van mindig valami izgalmas újdonság. Sokakat azt tart vissza a főzéstől, hogy nem is tudják, hogy mennyi lehetőség, variáció lehet benne.
Kísérletezésre kiváló terep lehet a már korábban említett hummusz, hiszen többféle ízesítéssel, kiegészítővel elkészíthetjük, vagy éppen a smoothie-k. Ez utóbbi elkészíthetjük gyümölcsökből, zöldségekből és amellett, hogy kifejezetten ízletesek, úgy rendkívül egészségesek is.